П  Р  И  С  Ъ  Д  А

                               29 20. 12. 2012 год. гр. Шумен

 

             В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Шуменският окръжен съд                           наказателен състав

На двадесети декември през две хиляди и дванадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

                                             Председател: Димчо Луков

                                                       Съдия:  София Радославова

 

                             Съдебни заседатели:  1. Х.М.Х.

                                                           2. Ю.С.И.

                                                                     3. Р.Л.Д.

 

 

 

Секретар: П.П.

Прокурор: Ася Петрова, Мариана Георгиева

Като разгледа докладваното от съдия Димчо Луков.

НОХД № 303 по описа за 2011 година

 

  П Р И С Ъ Д И:

 

              ПРИЗНАВА подсъдимия П.В.С. роден на *** ***, българин, българско гражданство, женен, с висше образование, осъждан, живущ ***, ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата в началото на месец февруари 2008 г. до 06. 04. 2008 г. в гр. София, в съучастие като подбудител и помагач с В.П.К. като помагач и неизвестен извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Б.Д.Г./ В.П.К. умишлено да улесни неизвестния извършител умишлено да умъртви Б.Д.Г., и умишлено е улеснил извършването на престъплението /набавил средства, дал съвети и разяснения и по друг начин - организирал следенето на пострадалия, набавил и укривал автомобилите, с които да бъде проследен пострадалия/, като убийството е извършено на 06. 04. 2008 г. от неизвестен извършител в гр. София и деянието е извършено предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА, като го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието в съучастие с подсъдимия В.П.К. като извършител, както и че деянието е извършено по начин и със средство, опасни за живота на мнозина и с користна цел.  

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец август 2008 г. до 25. 03. 2009 г. в гр. София, гр. Велико Търново и гр. Луковит, в съучастие като подбудител с Г.В.В. като подбудител, В.П.К. като подбудител и помагач и В.П. Ф, като извършител, умишлено е склонил /чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на П.И.Л., както и чрез обещаване на материална облага/ В.П.К. умишлено да склони В.П. Ф, умишлено да умъртви П.И.Л., като убийството е извършено на 25. 03. 2009 г. от В. *** и деянието е извършено с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение да е извършил престъплението в качеството на помагач и в съучастие с подсъдимите Г.В.В. и П.С.А. в качеството им на помагачи, както и че деянието е извършено по начин и със средство, опасни за живота на мнозина. 

 

ЗА ВИНОВЕН и в това, че през периода от неустановена дата от началото на 2009 г. до 03. 07. 2009 г. в гр. София, гр. Велико Търново, гр. Шумен, гр. Пловдив и гр. Луковит в съучастие като подбудител с Г.В.В. като подбудител, В.П.К. като подбудител и помагач, Я.Х.П., Г.Т.Г. и Р.Г.С. като помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено е склонил / чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Р, А.Р., както и чрез обещаване на материална облага / В.П.К. умишлено да склони В.П. Ф, умишлено да умъртви Р, А.Р., като убийството е извършено на 03. 07. 2009 г. от В.П. *** и деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие/, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. 1-во, т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение да е извършил престъплението през периода от неустановена дата през лятото на 2008 г. до неустановена дата от началото на 2009 г., както и че е извършил деянието като помагач и в съучастие с подс. П.С.А. като помагач, както и че деянието е извършено със средство опасно за живота на мнозина.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от неустановена дата през 2007 г. до 23. 07. 2010 г. на територията на Република България – гр. София, гр. Пловдив, гр. Велико Търново, гр. Самоков, гр. Шумен, гр. Луковит и в района на хижа „Вада” /общ. Самоков/ е образувал и ръководил организирана престъпна група - структурирано трайно сдружение на повече от три лица с участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. /до 02. 09. 2009 г./ и Г. Ц, Н. /до 02.09.2009 г./, както и други неустановени до момента лица, съставено с цел да върши съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години – престъпления по чл. 115 и чл. 116 от НК - умишлени убийства, престъпления по чл. 128 и чл. 129 от НК – умишлено причиняване на средни и тежки телесни повреди и престъпления по чл. 330 от НК - палежи, като групата е въоръжена и е създадена с користна цел, поради което и на осн. чл. 321 ал. 3 предл. 1 и предл. 2 т. 1 във вр. ал. 1 предл. 1 и предл. 2 и чл. 54 от НК го осъжда на 15 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК  го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието от началото на 2006 г. до неустановена дата през 2007 г.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на 2007 г. до 16. 08. 2007 г. в гр. София в съучастие като подбудител с Д.В.Г. като извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания както и чрез обещаване на материална облага/ Д.В.Г. да причини средна телесна повреда на Н.Г.П., като телесната повреда е причинена на 16. 08. 2007 г. от Д.В.Г., изразяваща се в: счупване на челюст, счупване на страничната страна на дясна орбита и страничната част на десния горно челюстен синус с хемосинус - обусловило затруднение в дъвченето и говоренето, като деянието е извършено с користна цел и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 131 ал. 1 т. 8 и т. 10 във вр. с чл. 129 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на 5 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. 

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 22 - 23. 02. 2008 г. в гр. София в съучастие като подбудител и помагач с Д.В.Г. като извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага/ Д.В.Г. умишлено да запали имущество със значителна стойност – магазин за хранителни стоки, намиращ се в гр. София на ул. ”С. В.” № , собственост на Н.Г.П. и умишлено е улеснил извършването на престъплението като предоставил данни за местонахождението на имота и палежа е извършен на 23. 02. 2008 г. от Д.В.Г., като палежа е извършен от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 330 ал. 2 т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на 10  години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. 

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06 - 07. 10. 2008 г. в гр. София в съучастие като подбудител и помагач с Д.В.Г. като извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага/ Д.В.Г. умишлено да повреди чрез взрив имущество със значителна стойност – магазин за хранителни стоки, намиращ се в гр. София на ул. ”С. В.” № , собственост на Н.Г.П. и умишлено е улеснил извършването на престъплението /като предоставил данни за местонахождението на имота/ и взрива е извършен на 07. 10. 2008 г. от Д.В.Г., като взрива е извършен от лице което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 333 във вр. с чл. 330, ал. 2 т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на 10 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

ЗА ВИНОВЕН  в това, че през периода от неустановена дата на месец юни 2008 г. до 18. 07. 2008 г. в гр. София и гр. Велико Търново в съучастие като подбудител с Г.В.В. като подбудител, Г. Ц, Н. като помагач и Д.В.Г. като  извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания както и чрез обещаване на материална облага/ Д.В.Г. да причини телесна повреда на П.И.Л., като телесната повреда е причинена на 18. 07. 2008 г. от Д.В.Г. ***, изразяваща се в: контузия на главата, разкъсно-контузна рана на главата, сътресение на мозъка, обусловили болки и страдания с временно разстройство на здравето, неопасно за живота със срок на оздравителния процес около 10 дни, представляващо лека телесна повреда, като деянието е извършено с користна цел и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 131 ал. 1 т. 8 и т. 10 във вр. с чл. 130 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на 3 ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА,  като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че деянието е извършено през периода от неустановена дата от м. април 2008 г. до неустановена дата на м. юни 2008 г. и в съучастие с подс. П.С.А. като помагач. 

 

ЗА НЕВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец април 2008 г. до 18. 08. 2008 г. в гр. София и гр. Велико Търново в съучастие като подбудител с Г.В.В. като подбудител и П.С.А. като помагач и неизвестен извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага/ неизвестния извършител умишлено да запали имущество със значителна стойност – лек автомобил „Тойота Авенсис” с ДК № ВТ 49 - 94 ВА, собственост на „Райфайзен лизинг - България” ООД, ползван от П.И.Л., като палежа е извършен на 18. 08. 2008 г. от неизвестния извършител в гр. Велико Търново, като от деянието са последвали значителни вреди в размер на 32 164 /тридесет и две хиляди сто шестдесет и четири/ лева и палежа е извършен от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица и е имало опасност пожара да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност – жилищен блок на бул. ”България” № 40А и л. а. „Опел Астра” с ДК № ВТ 75 - 79 АК и л. а. ”Рено 19” с ДК № ВТ 90 - 67 АХ и на осн. чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по обвинението за престъпление по чл. 330 ал. 3 във вр. с ал. 2 т. 2 и т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 от НК. 

 

 ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06 - 07. 01. 2009 г. в гр. София в съучастие като подбудител и помагач с Д.В.Г. като извършител, умишлено склонил /чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага/ Д.В.Г. умишлено да запали имущество със значителна стойност – магазин за дрехи, намиращ се в гр. София на ул. ”*****” № , магазин № , собственост на А.И.Б. и умишлено е улеснил извършването на престъплението /като предоставил данни за местонахождението на имота/ и палежа е извършен на 07. 01. 2009 г. от Д.В.Г. и от лице което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 330 ал. 2 т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на 10 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

 

На осн. чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание измежду така наложените, до размера на най-тежкото от тях, а именно ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА.

На осн. чл. 61 т. 1 от ЗИНЗС определя първоначален специален режим на изтърпяване на наказанието в затвор от закрит тип.

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.П.К., роден на *** ***, българин, българско гражданство, женен, със средно образование, неосъждан, работещ, живущ ***, ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06 .04. 2008 г. в гр. София, в съучастие като помагач с П.В.С. като подбудител и помагач и неизвестен извършител умишлено е улеснил / като набавил средства и обещал да даде помощ след деянието / неизвестния извършител умишлено да умъртви Б.Д.Г., като деянието е извършено предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР, като го оправдава по първоначалното обвинение умишлено да е умъртвил Б.Д.Г., както и че деянието е извършено по начин и със средство, опасни за живота на мнозина и с користна цел.   

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец август 2008 г. до 25. 03. 2009 г. в гр. София, гр. Велико Търново и гр. Луковит, в съучастие като подбудител и помагач с Г.В.В. като подбудител, П.В.С. като подбудител и В.П. Ф, като извършител, умишлено е склонил /чрез увещание, чрез обещаване на материална облага/ В.П. Ф, умишлено да умъртви П.И.Л., и умишлено е улеснил извършването на престъплението / дал съвети и разяснения, и по друг начин - организирал следенето на пострадалия/, като убийството е извършено на 25. 03. 2009 г. от В. *** и деянието е извършено с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение да е извършил деянието в съучастие с подсъдимите Г.В.В., П.В.С. и П.С.А. като помагачи, както и че е набавил средства за деянието и дал материална облага, както и че деянието е извършено по начин и със средство, опасни за живота на мнозина.

 

 ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата от началото на 2009 г. до 03. 07. 2009г. в гр. София, гр. Велико Търново, гр. Шумен, гр. Пловдив, гр. Луковит и в района на хижа „Вада” /общ. Самоков/ в съучастие като подбудител и помагач с Г.В.В.  като подбудител, П.В.С. като подбудител, Я.Х.П., Г.Т.Г. и Р.Г.С. като помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено е склонил /чрез увещание, чрез обещаване на материална облага/ В.П. Ф, умишлено да умъртви Р, А.Р., и умишлено е улеснил извършването на престъплението / дал съвети и разяснения, и по друг начин - организирал следенето на пострадалия/, като убийството е извършено на 03. 07. 2009 г. от В.П. *** и деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина - чрез употреба на огнестрелно оръжие, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. 1-во т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието в периода от неустановена дата през лятото на 2008 г. до неустановена дата от началото на 2009 г., както и в съучастие с подсъдимите П.В.С. и П.С.А. като помагачи, както и че е дал материална облага и е набавил средства за извършване на деянието, както и че деянието е извършено със средство, опасно за живота на мнозина.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от неустановена дата от началото на 2008 г. до 23. 07. 2010 г. на територията на Република България – гр. София, гр. Пловдив, гр. Велико Търново, гр. Самоков, гр. Шумен, гр. Луковит и в района на хижа „Вада” /общ. Самоков/ е участвал в организирана престъпна група - структурирано трайно сдружение на повече от три лица, ръководено от П.В.С., с участници Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. /до 02. 09. 2009 г./ и Г. Ц, Н. /до 02. 09. 2009 г./, както и други неустановени до момента лица, съставено с цел да върши съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години – престъпления по чл. 115 и чл. 116 от НК - умишлени убийства, престъпления по чл. 128 и чл. 129 от НК – умишлено причиняване на средни и тежки телесни повреди и престъпления по чл. 330 от НК - палежи, като групата е въоръжена и е създадена с користна цел, поради което и на осн. чл. 321 ал. 3 предл. 1 и предл. 2 т. 2 във вр. ал. 2 и чл. 54 от НК го осъжда на 10 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието в периода от началото на 2006 г. до неустановена дата от началото на 2008 г.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че от 29. 12. 2009 г. до 24. 08. 2010 г. в с. Чомаковци, обл. Плевен, ул. „” №  държал 22 броя патрони с надпис в долната част на гилзата “9 мм. LUGER,  без да има за това надлежно разрешение, поради което и на осн. чл. 339 ал. 1 и чл. 54 от НК го осъжда на 3 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е придобил посочените боеприпаси.

 

На осн. чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание измежду така наложените до размера на най-тежкото от тях, а именно ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА.

На осн. чл. 61 т. 1 от ЗИНЗС определя първоначален специален режим на изтърпяване на наказанието в затвор от закрит тип.

На осн. чл. 53 ал. 2 б. „ а „ от НК отнема в полза на държавата  22 броя патрони с надпис в долната част на гилзата “9 мм. LUGER”.

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Я.Х.П., роден на *** ***, българин, българско гражданство, женен, неосъждан, със средно образование, живущ ***, с ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата от началото на 2009 г. до 03. 07. 2009 г. в гр. София, гр. Самоков и в района на хижа „Вада” /общ. Самоков/, в съучастие като помагач с Г.В.В. като подбудител, П.В.С. като подбудител и В.П.К. като подбудител и помагач, Г.Т.Г. и Р.Г.С. като помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено е улеснил В.П. Ф, умишлено да умъртви Р, А.Р. / обещал е помощ след деянието/, като убийството е извършено на 03. 07. 2009 г. от В.П. ***, по начин, опасен за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие/, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. 1-во т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 4 и чл. 54  от НК го осъжда на 17 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието през периода от неустановена дата през лятото на 2008 г. до неустановена дата от началото на 2009 г., в съучастие с подсъдимите П.В.С. и П.С.А. като помагачи, както и че е набавил средства и оръжие и дал съвети и разяснения  за извършване на престъплението, както и че деянието е извършено със средство, опасно за живота на мнозина.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от неустановена дата от началото на 2009 г. до 23. 07. 2010 г. на територията на Република България – гр. София, гр. Пловдив, гр. Велико Търново, гр. Самоков, гр. Шумен, гр. Луковит и в района на хижа „Вада” /общ. Самоков/, е участвал в организирана престъпна група - структурирано трайно сдружение на повече от три лица, ръководено от П.В.С. с участници В.П.К., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. /до 02. 09. 2009 г./ и Г. Ц, Н. /до 02. 09. 2009 г./, както и други неустановени до момента лица, съставено с цел да върши съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години – престъпления по чл. 115 и чл. 116 от НК - умишлени убийства, престъпления по чл. 128 и чл. 129 от НК – умишлено причиняване на средни и тежки телесни повреди и престъпления по чл. 330 от НК - палежи, като групата е въоръжена и е създадена с користна цел, поради което и на осн. чл. 321 ал. 3 предл. 1 и предл. 2 т. 2 във вр. ал. 2 и чл. 54 от НК го осъжда на 7 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието за периода от началото на 2006 г. до неустановена дата от началото на 2009 г.

 

На осн. чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание измежду така наложените до размера на най-тежкото от тях, а именно 17 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На осн. чл. 61 т. 2 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затворническо заведение от закрит тип.

На осн. чл. 59 от НК зачита времето през което подсъдимия е бил задържан, считано от 25. 08. 2010 г.

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.В.В., роден на *** ***, българин, българско гражданство, женен, осъждан, живущ ***, с ЕГН **********.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец август 2008 г. до 25. 03. 2009 г. в гр. София, гр. Велико Търново и гр. Луковит в съучастие като подбудител с П.В.С. като подбудител, В.П.К. като подбудител и помагач и В.П. Ф, като извършител, умишлено склонил /чрез увещание, чрез обещаване и даване на материална облага/ П.В.С. умишлено да склони друго лице умишлено да умъртви П.И.Л., след което П.В.С. на свой ред умишлено е склонил В.П.К. умишлено да склони В.П. Ф, умишлено да умъртви П.И.Л., като убийството е извършено на 25. 03. 2009 г. от В. ***, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. по чл. 116 ал. 1 т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието в качеството на помагач, както и в съучастие с подсъдимите П.В.С. и П.С.А. като помагачи и че деянието е извършено по начин и със средство, опасни за живота на мнозина. 

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата от началото на 2009 г. до 03. 07. 2009 г. в гр. София, гр. Велико Търново, гр. Шумен и гр. Луковит в съучастие като подбудител с П.В.С. като подбудител, В.П.К. като подбудител и помагач, Я.Х.П., Г.Т.Г. и Р.Г.С. като помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено склонил /чрез увещание, чрез обещаване и даване на материална облага/ П.В.С. умишлено да склони друго лице умишлено да умъртви Р, А.Р., след което П.В.С. на свой ред умишлено е склонил В.П.К. умишлено да склони В.П. Ф, умишлено да умъртви Р, А.Р., като убийството е извършено на 03. 07. 2009 г. от В.П. *** и деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие/, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. 1-во т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на  ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначално повдигнатото обвинение, че деянието е извършено през периода от неустановена дата през лятото на 2008 г. до неустановена дата от началото на 2009 г., както и в съучастие с подсъдимите П.В.С. и П.С.А. като помагачи, както и че деянието е извършено със средство опасно за живота на мнозина.     

       

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец юни 2008 г. до 18. 07. 2008 г. в гр. София и гр. Велико Търново в съучастие като подбудител с П.В.С. като подбудител, Г. Ц, Н. като помагач и Д.В.Г. като извършител, умишлено склонил /чрез увещание, чрез обещаване и даване на материална облага/ П.В.С. умишлено да склони друго лице да причини телесна повреда на П.И.Л., след което П.В.С. на свой ред умишлено е склонил Д.В.Г. да причини телесна повреда на П.И.Л., като телесната повреда е причинена на 18. 07. 2008 г. от Д.В.Г. ***, изразяваща се в: контузия на главата, разкъсно-контузна рана на главата, сътресение на мозъка, обусловили болки и страдания с временно разстройство на здравето, неопасно за живота със срок на оздравителния процес около 10 дни, представляващо лека телесна повреда, като деянието е извършено с користна цел и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 131 ал. 1 т. 8 и т. 10 във вр. с чл. 130 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на 3 години  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието през периода от неустановена дата от м. април 2008 г. до неустановена дата на м. юни 2008 г., както и в съучастие с подс. П.С.А. като помагач.

 

      ЗА НЕВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец април 2008 г. до 18. 08. 2008 г. в гр. София и гр. Велико Търново в съучастие като подбудител с П.В.С. като подбудител и П.С.А. като помагач и неизвестен извършител, умишлено склонил /чрез увещание, чрез обещаване и даване на материална облага/ П.В.С. умишлено да склони друго лице умишлено да запали имущество със значителна стойност – лек автомобил „Тойота Авенсис” с ДК № ВТ 49 - 94 ВА, собственост на „Райфайзен лизинг - България” ООД, ползван от П.И.Л., след което П.В.С. на свой ред умишлено е склонил неизвестен извършител умишлено да запали имущество със значителна стойност – лек автомобил „Тойота Авенсис” с ДК № ВТ 49 - 94 ВА, като палежа е извършен на 18. 08. 2008 г. от неизвестен извършител в гр. Велико Търново, като от деянието са последвали значителни вреди в размер на 32 164 /тридесет и две хиляди сто шестдесет и четири/ лева, палежа е извършен от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица и е имало опасност пожара да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност – жилищен блок на бул. ”България” № 40А и л. а. „Опел Астра” с ДК № ВТ 75-79 АК и л. а. ”Рено 19” с ДК № ВТ 90-67 АХ, поради което и на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по обвинението за престъпление по чл. 330 ал. 3 във вр. с ал. 2 т. 2 и т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 от НК.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на неустановена дата през месец октомври 2007 г. в гр. Велико Търново и с. Рибен /обл. Плевен/ в съучастие като подбудител с П.С.А. като извършител, умишлено склонил А. /чрез увещание, чрез обещаване и даване на материална облага/ да причини телесна повреда на А.С.А.С. /гражданин на Либия/, като телесната повреда е причинена на 17. 10. 2007 г. от П.С.А. ***/, изразяваща се в: счупване на капачката на левия крак, водеща до трайно затруднение на движението на левия крак за период от два и половина до три месеца, представляваща средна телесна повреда, като деянието е извършено с користна цел, поради което и на осн. чл. 131 ал. 1 т. 10 във вр. с чл. 129 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и чл. 54 от НК го осъжда на 4 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. 

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че от 23. 02. 2008 г. до 21. 10. 2010 г. в гр. Велико Търново държал боеприпаси - 37 бр. ловни патрони кал. 12 и от 07. 06. 2008 г. до 21. 10. 2010 г. в гр. В. Търново държал боеприпаси - 4 бр. бойни патрони 9х18 мм./Макаров/, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на осн. чл. 339 ал. 1 и чл. 54 от НК го осъжда на 4 години  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е придобил горепосочените боеприпаси и че е придобил и държал до 21. 10. 2010 г. - 350 броя боеприпаси кал. 5.6 мм с периферно възпламеняване, 8 бр. боеприпаси кал. 22, 4 бр. боеприпаси 243 /уинчестер/, 1 бр. боеприпас кал. 6.35 мм /25 Auto/,  117 бр. ловни патрони кал. 12 и 32 бр. ловни патрони кал. 16.

 

         ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от 2000 г. – 2009 г. в гр. Велико Търново без съответно разрешение от свое име и като физическо лице е извършил по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение съгласно чл. 1 ал. 4 т. 1 от Закона за банките /отм. в сила до 31. 12. 2006 г./; уведомяване на БНБ, съгласно чл. 3 от Закона за кредитните институции/ в сила до 30. 03. 2009 г./, а именно като физическо лице в качеството си на заемодател отпуснал парични заеми срещу лихва на физически лица както следва: на Г.Ц. С. -  сумата от 33 000 лева, на К.П.К. - сумата от 65 000 лева, на Д.Ш.Ш. - сумата от 20 000 лева, на К.А.А. - сумата от 20 000 лева, на И.П.А. - сумата от 1 500 лева, като с дейността си причинил другиму значителни вреди, а именно на: Г.Ц. С., в размер на 124 080 лева, К.П.К. в размер на 35 000 лева, И.П.А. в размер на 900 лева и получил значителни неправомерни доходи – в размер на 159 980 лева, поради което и на осн.  чл. 252 ал. 2 предл. 1 и 2 във вр. с ал. 1 и чл. 54 от НК го осъжда на 8 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, ГЛОБА в размер на 8 000 лв. и КОНФИСКАЦИЯ на част от имуществото, а именно  96 щатски долара, 15 991 лева, 97 000 евро, 5 канадски долара, 5 английски лири и 20 рубли, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че деянието е извършено при условията на продължавано престъпление, както и че е отпускал парични заеми на П.П.С., Н.Й.Н. и М.А.К., както и че е причинил значителни вреди на П.П.С., Д Ш.Ш., Н.Й.Н., К.А.А. и М.А.К., както и че е получил значителни неправомерни доходи за сумата над 159 980 лв. до сумата от 305 790 лв.

 

На осн. чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание измежду така наложените, до размера на най-тежкото от тях, а именно ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА.

На осн. чл. 23 ал. 3 от НК към така определеното общо наказание, присъединява изцяло наложеното наказание глоба в размер на 8 000 лв. и наложената конфискация на част от имуществото на подсъдимия, а именно  96 щатски долара, 15 991 лева, 97 000 евро, 5 канадски долара, 5 английски лири и 20 рубли.

На осн. чл. 61 т. 1 от ЗИНЗС определя първоначален специален режим на изтърпяване на наказанието в затвор от закрит тип.

На осн. чл. 53 ал. 2 б. „ а „ от НК отнема в полза на държавата следните боеприпаси:  37 бр. ловни патрони кал. 12 и 4 бр. бойни патрони 9х18 мм./Макаров/.

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.С.А., роден на *** ***, българин, българско гражданство, неосъждан, със средно образование, живущ ***, с ЕГН **********

 

 

ЗА НЕВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец август 2008 г. до 25. 03. 2009 г. в гр. София, гр. Велико Търново, гр. Пловдив и гр. Луковит, в съучастие като помагач с Г.В.В. като  подбудител и помагач, П.В.С. и В.П.К. като подбудители и помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено е улеснил В.П. Ф, умишлено да умъртви П.И.Л. /набавил средства, дал съвети и разяснения, и по друг начин – посочил пострадалия, автомобила който управлява, жилището в което живее и офиса в който работи/, като убийството е извършено на 25. 03. 2009 г. от В. ***, като деянието е извършено по начин и със средство, опасно за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие/, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по обвинението за престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. 1-во т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 4 от НК. 

  

      ЗА НЕВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата през лятото на 2008 г. до 03. 07. 2009 г. в гр. София, гр. Шумен, гр. Пловдив и гр. Луковит, в съучастие като помагач с Г.В.В. като подбудител, П.В.С. и В.П.К. като подбудители и помагачи, Я.Х.П., Г.Т.Г. и Р.Г.С. като помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено е улеснил В.П. Ф, умишлено да умъртви Р, А.Р. /набавил средства, дал съвети и разяснения/, като убийството е извършено на 03. 07. 2009 г. от В.П. ***, като деянието е извършено по начин и със средство опасно за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие/, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по обвинението за престъпление по чл. 116 ал. 1  т. 6 предл. 1-во т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 4 от НК.

 

      ЗА НЕВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец април 2008 г. до 18. 07. 2008 г. в гр. София и гр. Велико Търново в съучастие като помагач с Г.В.В. и П.В.С. като  подбудители, Г. Ц, Н. като помагач и Д.В.Г. като извършител, умишлено улеснил /набавил средства, дал съвети и разяснения, и по друг начин – посочил пострадалия, автомобила който управлява, жилището в което живее и офиса в който работи/ Д.В.Г. да причини телесна повреда на П.И.Л., като телесната повреда е причинена на 18. 07. 2008 г. от Д.В.Г. ***, изразяваща се в: контузия на главата; разкъсно-контузна рана на главата; сътресение на мозъка, обусловили болки и страдания с временно разстройство на здравето, неопасно за живота със срок на оздравителния процес около 10 дни, представляваща лека телесна повреда, като деянието е извършено с користна цел и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по обвинението за  престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 8 и т. 10 във вр. с чл. 130 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 4 от НК

     

      ЗА НЕВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата на месец април 2008 г. до 18. 08. 2008г. в гр. София и гр. Велико Търново в съучастие като помагач с Г.В.В. и П.В.С.  като подбудители и неизвестен извършител, умишлено улеснил /набавил средства, дал съвети и разяснения и по друг начин – посочил пострадалия, автомобила който управлява, жилището в което живее и офиса в който работи/ неизвестния извършител умишлено да запали имущество със значителна стойност – лек автомобил „Тойота Авенсис” с ДК № ВТ 49 - 94 ВА, собственост на „Райфайзен лизинг - България” ООД, ползван от П.И.Л., като палежа е извършен на 18. 08. 2008 г. от неизвестния извършител в гр. Велико Търново, като от деянието са последвали значителни вреди в размер на 32 164 /тридесет и две хиляди сто шестдесет и четири/ лева и палежа е извършен от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица и е имало опасност пожара да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност – жилищен блок на бул. ”България” № 40А и л. а. „Опел Астра” с ДК № ВТ 75-79 АК и л. а. ”Рено 19” с ДК № ВТ 90-67 АХ, поради което и на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по обвинението за престъпление по чл. 330 ал. 3 във вр. с ал. 2 т. 2 и т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 4 от НК.

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 17. 10. 2007 г. в с. Рибен /обл. Плевен/ в съучастие като извършител с Г.В.В. като подбудител, умишлено причинил телесна повреда на А.С.А.С. /гражданин на Либия/, изразяваща се в: счупване на капачката на левия крак, водеща до трайно затруднение на движението на левия крак за период от два и половина до три месеца, представляваща средна телесна повреда, като деянието е извършено с користна цел, поради което и на осн. чл. 131 ал. 1 т. 10 във вр. с чл. 129 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 и чл. 54 от НК го осъжда на 3 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

          ЗА ВИНОВЕН в това, че придобил и държал до 22. 09. 2010 г. в гр. Велико Търново 10 бр. ловни патрони калибър 16, от неустановена дата на м. юли 2010 г. до 22. 09. 2010 г. в гр. В. Търново държал боеприпаси –14 бр. патрони за карабина 243 winchester, 39 бр. патрони кал. 9 мм, 58 бр. патрони кал. 22, 297 бр. патрони  кал. 12, и на 21 и 22. 09. 2010 г. в гр. В. Търново придобил и държал огнестрелно оръжие - ловна пушка марка “ZBROJOUKA BRNO” с фабр. № 389015 на затворния блок и № на цевна кутия 3-139822 - без да има за това надлежно разрешение, поради което и на осн. чл. 339 ал. 1 и чл. 54 от НК го осъжда на 4 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като го оправдава по първоначалното обвинение, че е придобил боеприпаси -14 бр. патрони за карабина 243 winchester, 39 бр. патрони кал. 9 мм, 58 бр. патрони кал. 22, 297 бр. патрони  кал. 12, както и че придобил и държал 1 бр. патрон 3/58.

 

На осн. чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание измежду така наложените до размера на най-тежкото от тях, а именно 4 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На осн. чл. 61 т. 3 от ЗИНЗС определя първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо заведение от открит тип.

На осн. чл. 59 от НК зачита времето през което подсъдимия е бил задържан, считано от 23. 09. 2010 г.

На осн. чл. 53 ал. 2 б. „ а „ от НК отнема в полза на държавата следните боеприпаси: 14 бр. патрони за карабина 243 winchester, 39 бр. патрони кал. 9 мм, 58 бр. патрони кал. 22, 297 бр. патрони  кал. 12 и ловна пушка марка “ZBROJOUKA BRNO” с фабр. № 389015 на затворния блок и № на цевна кутия 3-139822.

 

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Г.С., роден на *** ***, българин, българско гражданство, женен, неосъждан, с основно образование, живущ ***, с ЕГН **********

 

 

          ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от неустановена дата от началото на 2009 г. до 03. 07. 2009 г. в гр. София, гр. Самоков и в района на хижа „Вада” /общ. Самоков/, в съучастие като помагач с Г.В.В. като подбудител, П.В.С. като подбудител, В.П.К.  като подбудител и помагач, Г.Т.Г. и Я.Х.П. като помагачи и В.П. Ф, като извършител, умишлено е улеснил В.П. Ф, умишлено да умъртви Р, А.Р. / обещал е помощ след деянието/, като убийството е извършено на 03. 07. 2009г. от В.П. ***, като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина - /чрез употреба на огнестрелно оръжие/, с користна цел, извършено е предумишлено и от лице, което действа в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител П.В.С. и участници В.П.К., Я.Х.П., Г.Т.Г., В.П. Ф,, Д.В.Г. и Г. Ц, Н., както и други неустановени до момента лица, поради което и на осн. по чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. 1-во т. 7, т. 9 и т. 10 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал. 4 и чл. 54 от НК го осъжда на 15 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че е извършил деянието през периода от неустановена дата през лятото на 2008 г. до неустановена дата от началото на 2009 г., както и в съучастие с подсъдимите П.В.С. и П.С.А. като помагачи, както и че е набавил средства и оръжие, дал съвети и разяснения за извършване на престъплението, както и че деянието е извършено със средство, опасно за живота на мнозина.  

 

      ЗА ВИНОВЕН в това, че от неустановена дата до 24. 08. 2010 г. придобил и държал в хижа “Мусала” природен парк “Рила”, общ. Самоков  боеприпаси – 22 бр. патрони 12 калибър, 51 бр. малокалибрени патрони 22 кал (5.6мм) long rifle (LR) с периферно възпламеняване, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на осн. чл. 339 ал. 1 и чл. 54 от НК го осъжда на 3 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на осн. чл. 304 от НПК го оправдава по първоначалното обвинение, че от неустановена дата до 24. 08. 2010 г. е придобил и държал в хижа “Вада” – к-с Боровец, общ. Самоков 26 бр. патрони калибър 62х45мм NATO и 8 бр. ловни патрони 12 калибър.

 

На осн. чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание измежду така наложените до размера на най-тежкото от тях, а именно 15 години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На осн. чл. 61 т. 2 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затворническо заведение от закрит тип.

На осн. чл. 59 от НК зачита времето през което подсъдимия е бил задържан, считано от 25. 08. 2010 г.

 На осн. чл. 53 ал. 2 б. „ а „ от НК отнема в полза на държавата следните боеприпаси: 22 бр. патрони 12 калибър, 51 бр. малокалибрени патрони 22 кал (5.6мм) long rifle (LR) с периферно възпламеняване.

 

 

 Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН ********** да заплатят солидарно на Н.Л.Г., ЕГН ********** сумата от 200 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 06. 04. 2008 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан.

 

Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН ********** да заплатят солидарно на Н.Л.Г., ЕГН ********** действаща като майка и законен представител на малолетния Л.Б.Г., ЕГН ********** сумата от 300 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 06. 04. 2008 г. до окончателното изплащане на сумата.

 

Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН ********** да заплатят солидарно на Д.Б.Г., ЕГН **********, действащ със съгласието на майка си Н.Л.Г., ЕГН ********** сумата от 300 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 06. 04. 2008 г. до окончателното изплащане на сумата.

 

Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН ********** да заплатят солидарно на М.С.Г., ЕГН ********** сумата от 100 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 06. 04. 2008 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан.

 

Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН **********,  Г.В.В., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН ********** да заплатят солидарно на Арина Б.Л., ЕГН ********** сумата от 200 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 25. 03. 2009 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан, както и предявения граждански иск срещу подс. П.С.А. като неоснователен.

 

 Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН **********,  Г.В.В., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН ********** да заплатят солидарно на М.П.Л., ЕГН ********** сумата от 100 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 25. 03. 2009 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан, както и предявения граждански иск срещу подс. П.С.А. като неоснователен.

 

 Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН **********,  Г.В.В., ЕГН ********** и В.П.К., ЕГН  ********** да заплатят солидарно на И.П.Л., ЕГН ********** сумата от 100 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 25. 03. 2009 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан, както и предявения граждански иск срещу подс. П.С.А. като неоснователен.

 

Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН **********,  Г.В.В., ЕГН **********, В.П.К., ЕГН **********, Я.Х.П., ЕГН ********** и Р.Г.С., ЕГН* 412027221 да заплатят солидарно на В.Д.М., ЕГН ********** сумата от 250 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 03. 07. 2009 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан, както и предявения граждански иск срещу подс. П.С.А. като неоснователен.

 

Осъжда подсъдимите П.В.С., ЕГН **********,  Г.В.В., ЕГН **********, В.П.К., ЕГН **********, Я.Х.П., ЕГН ********** и Р.Г.С., ЕГН* 412027221 да заплатят солидарно на Р.Р.Р., ЕГН **********, действаща със съгласието на майка си В.Д.М., ЕГН **********, сумата от 400 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането 03. 07. 2009 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан, както и предявения граждански иск срещу подс. П.С.А. като неоснователен.

 

Осъжда подсъдимия П.В.С. да заплати на Н.Г.П., ЕГН ********** сумата от 15 000 лв. за причинени неимуществени вреди от деянието по чл. 131 ал. 1 т. 8 и т. 10 във вр. с чл. 129 ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 от НК, ведно със законната лихва от 27. 06. 2011 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан.

 

Осъжда подсъдимия П.В.С. да заплати на Н.Г.П., ЕГН ********** сумата от 5 000 лв. за причинени неимуществени вреди от деянието по чл. 330 ал. 2 т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 от НК, ведно със законната лихва от 27. 06. 2011 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан.

 

Осъжда подсъдимия П.В.С. ЕГН ********** да заплати на Н.Г.П., ЕГН ********** сумата от 5 000 лв. за причинени неимуществени вреди от деянието по чл. 333 във вр. с чл. 330, ал. 2 т. 4 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 3 и ал. 4 от НК, ведно със законната лихва от 27. 06. 2011 г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля гражданския иск до пълния му предявен размер като недоказан.

 

           Осъжда подсъдимия П.В.С. ЕГН ********** да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Н.Л.Г., ЕГН ********** направените по делото разноски в размер на 2 500 лв., на гражданския ищец М.С.Г., ЕГН ********** направените по делото разноски в размер на 2 500 лв. и на гражданския ищец и частен обвинител Н.Г.П., ЕГН  ********** направените по делото разноски в размер на 1 600 лв.

 

Осъжда подсъдимия В.П.К., ЕГН ********** да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Н.Л.Г., ЕГН ********** направените по делото разноски в размер на 2 500 лв. и на гражданския ищец М.С.Г., ЕГН ********** направените по делото разноски в размер на 2 500 лв.

 

Осъжда подсъдимите да заплатят държавна такса върху уважените граждански искове както следва: П.В.С., ЕГН ********** сумата от 29 533. 33 лв.,  Г.В.В., ЕГН ********** сумата от 10 533. 33 лв., В.П.К., ЕГН ********** сумата от 28 533. 33 лв., Я.Х.П., ЕГН ********** сумата от 5 200 лв. и Р.Г.С., ЕГН ********** сумата от 5 200 лв., както и всеки от подсъдимите да заплати по 5 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

На осн. чл. 111 ал. 1 от НПК веществените доказателства по делото да се пазят до влизане на присъдата в сила.

 

          Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок пред АС-Варна.

 

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                СЪДИЯ:

 

 

 

                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                       2.

 

                                                                                       3.